Kouzelný život

Štědrovečerní tabule musí v sobě skrývat rybí šupinku

Zbývá už jen poslední týden a začne nejkrásnější část adventu, Štědrý den. Den, na který se těší malí i velcí, mladí i ti starší. Čas klidu, pohody, štědrosti a blízkosti těch, které máme rádi . Tento den, více než kdy jindy, nám záleží na tom, aby náš stůl byl ten nejkrásnější. Voňavé cukroví je zatím ještě ukryto v krabicích, kde čeká na svou příležitost. Kapří řízky a bramborový salát již teď dráždí chuťové buňky nejednoho z nás. A aby se všechny ty dobroty na stolech krásně vyjímaly, musí být i stůl oblečen do slavnostního.

Základem slavnostně prostřeného stolu je ubrus, bez něj to nepůjde. Jestli zvolíme vyšívaný ubrus po babičce nebo módní lněný ubrus s kárem ve vánočních barvách, záleží jen na nás. Jedno je jisté: ubrus na slavnostní stůl prostíraný v teple našeho domova prostě patří. A klidně mohou být i dva. Jeden větší a druhý menší, třeba středový. I více menších ubrusů a trocha kreativity, dokáže vkusně překvapit. Jen si dejme pozor, aby nám vzory i barvy hezky ladily k sobě. Míň je někdy víc.

A teď už je na řadě dominanta celé slavnostní tabule, a tou je porcelán nebo-li jídelní servis. Někdo používá běžné domácí talíře, někdo má slavnostní sadu, kterou třeba používá právě jen v tento den. I servisy po babičkách mají něco do sebe. Kdyý už nic jiného, tak alespoň nás v myšlenkách vrátí zpět do dětských let. Nostalgie k Vánocům tak nějak patří. Ale zpět ke slavnostní tabuli….

Ubrus a porcelán vytváří dokonalou harmonii. Kdo ctí tradice, určitě v tom pokračujte. A ti, kteří sledují módní trendy, mohou letos vsadit na kombinaci pastelových barev a přírodních materiálů, třeba slámových ozdob. Na co ale určitě nesmíme zapomenout, je svícen. Zapálené svíčky na štědrovečerním stole nesmí chybět. Vyleštěné příbory, blýskající se skleničky a nezbytný ubrousek už jen doplní dokonalou tabuli.

Závěrečné dozdobení je na vás. Letos „frčí“ příroda, tak co třeba zkrášlit stůl krátkými smrkovými nebo jedlovými větvičkami svázanými mašličkou z juty nebo zdánlivě ledabyle poházeným ovocem? Oblíbené jsou i vlastnoručně vyrobené jmenovky stolovníků. Nápadů na ně je nepočítaně.

Štědrovečerní stůl nesmí být ale zaplněný ještě dřív, než na něj snesete všechny ty skvělé dobroty. Nesmí být ani překombinovaný. Jedno je ale jisté…. po večeři musí každý stolovník najít pod svým talířem rybí šupinku nebo alespoň několik drobných mincí.

Teď mě napadlo, jestlipak doma ještě udržujete nějaké ty vánoční tradice? A které? Příští příspěvek bude totiž právě o nich…..


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *